Klassetur- start planleggingen tidlig

Klasseturer ser ikke ut til å gå av moten. Og bra er det det. Klasseturer kan nemlig være en perfekt avslutning på mange år med skolegang, enten det være seg barneskolen, ungdomsskolen som går mot slutten. Et virkelig flott minne som man kan ta med seg videre i livet. Og det er mange som har tenkt på nettopp dette. Det planlegges, pakkes og utføres dugnadsaktiviteter over det ganske land av elever og foreldre som snart skal av gårde på en slik tur. Håpefulle barn som ringer på døren for å selge deg alt fra kaker til toalettpapir.

Og det er bra. Mye læring i slike turer. Og ikke bare i selve turen, men også i forberedelsene. Det skal samarbeides, planlegges og utføres en hel masse saker som må til for at turen skal bli en suksess. Ungene lærer om økonomi, de lærer å ta hensyn til hverandre, de lærer at sammen kan de få til det meste, og det hele avsluttes med at de opplever å nå målet sitt i form av en heidundrende flott tur. En tur de vil ha med seg minnene fra resten av livet. En opplevelse de ser tilbake på og tenker at dette er noe jeg var med på, og som vi fikk til. Det kalles mestringsfølelse.

Men, og det er et stort men. Forutsetningen er jo at turen blir vellykket. At elevene faktisk sitter igjen med de gode minnene og mestringsfølelsene. Nedturen kan bli like stor som oppturen, dersom man det hele flopper.

Og det er vel her vi som foreldre må ta ansvar. Selvfølgelig er det mye som kan skje som ingen rår over, og som gjør at klasseturen aldri ble den suksessen den den var ment å bli. Man har jo aldri noen garanti. Men mye kan gjøres for å øke sjansene for en vellykket tur. Her er noen råd ut fra den erfaringen jeg har med slike turer. Og noen har det blitt gjennom årene.

Først og fremst. Start planleggingen tidlig, minst et år før, og inkluder alle elevene. Begynn gjerne med å finne ut hvor man vil reise og hva vil man oppleve. Vil man på seiltur langs kysten av Norge, vil man på fottur i fjellet, eller vil man reise utenlands. Det er mange tilbydere av alle slags opplegg når det kommer til klasseturer. Men det å vite litt om hva klassen faktisk ønsker kan spare deg for mye arbeid når dere skal innhente tilbud. Ha en samling med elevene og la alle få være med å mene noe om hva de vil. Et råd kan være å la hver elev skrive en lapp anonymt om hva de kunne tenke seg. På den måten får man et overblikk over hvor mange tilbydere man bør be om tilbud fra.

På neste fellessamling legges forslagene frem og diskuteres. Og en av de første tingene som dessverre må avklares er finansieringen. Det sier seg selv at en telttur i nærområdet koster mindre enn en storbytur til Madrid.

Så hvordan skal dette finansieres på en måte som gjør at alle har råd il å bli med. Dugnad er her en veldig god løsning for mange. Flyttejobber for firmaer eller salg av dopapir kan gi gode tilskudd til reisekassa. Men det forutsetter at planleggingen starter tidlig.

Les hvordan dere kan tjene fra 24 000 – 100 000,- på under 3 uker med NorDugnad.no