Klassetur til polen

En type klassetur som har blitt veldig populært de siste årene, er klassetur til Polen med besøk i konsentrasjonsleirene fra annen verdenskrig. Og det er vel kanskje ikke så rart at mange skoleklasser velger nettopp dette reisemålet. En utmerket måte styrke det sosiale samholdet i klassen samtidig som det kombineres med nyttig lærdom. Historieundervisningen får andre dimensjoner på en slik tur.

Det har dukket opp mange firmaer som tilbyr disse turene til Polen, men fortsatt er det vel Hvite Busser og Aktive Fredsreiser som er de mest kjente. Jeg har selv reist med de sistnevnte som forelder, og må bare innrømme at dette er en type tur som gjorde noe med meg på mange plan. Hvordan andre arrangører legger opp disse turene vet jeg ikke, men her er i hvert fall noen av de inntrykkene jeg satt igjen med.

En slik tur er jo ikke akkurat gratis, men noen av foreldrene i klassen jeg skulle reise med hadde vært med på dette før. Planleggingen startet i god tid. Mange former for finansiering av turen ble vurdert, alt fra dugnader med vareopptelling til salg av doruller, så det var ikke skremmende mye som måtte skytes inn fra hver elev. All annen planlegging og forberedelser var også unnagjort i god tid, så de siste dagene før avreise trengte ikke å brukes til annet for elevene enn pakking og behandling av reisefeber. Så skal jeg få komme med et råd allerede her, så må det være å starte forberedelsene i god tid.

Tidlig en søndags morgen sto en full skoleklasse og noen foreldre klare da bussen kom for å plukke oss opp. Bussen var allerede halvfulle med elever fra en skole fra et annet sted i landet, og som skulle være våre reisekamerater de neste åtte dagene. Nye utfordringer og god trening i sosialisering for elevene.

Selv lange reisedager med buss langs tyske motorveier, og noe som ikke minnet om motorveier, grunnet veiarbeid, ble glimrende ivaretatt av reiselederen. Interessant undervisning og lærerike filmer gjorde at transportetappene gikk fort unna.

Et par dager i Krakow blir vel i snaueste laget. Spesielt når det er så mye som skal oppleves. Men reiseoperatøren hadde opplegget klart. Vi fikk oppleve Gamlebyen i Krakow og Saltgruvene som begge var fantastiske opplevelser. Og så var det konsentrasjonsleirene Auschwitz l og Auschwitz II (Birkenau) selvfølgelig.

Og det var ikke bare elevene som var preget av alvoret etter besøket her. Uansett hvor grusomt man tenkte det var på forhånd, det som skjedde her under annen verdenskrig, så blir de tankene enda sterkere etter besøket. En opplevelse som gjør noe med en.

Turen vår fortsatte opp til Berlin hvor vi valgte å ha en overnatting på Tropical Island som var en fantastisk opplevelse. Et fint avbrekk etter alle de voldsomme inntrykkene i konsentrasjonsleirene. Anbefales.

I Berlin fikk sto også opplevelsene i kø. Besøk i Stasifengselet, restene etter Berlinmuren, og mange andre historiske steder.

Besøk i Ravensbruck og Sachsenhausen ble det også tid til på denne fantastiske turen. Og er det noe jeg er sikker på så var det en gjeng med mer modne elever som kom tilbake, enn den gjengen som dro. En opplevelse som anbefales på det varmeste.

Og vel verd dugnadsarbeidet.