Russedugnad

Akkurat ja. Russedugnad? Et ord jeg ikke helt kan huske fra min ungdom. Men så var vel ikke budsjettet så høyt den gangen for russen at det var behov for en egen dugnad. Reklametekster med artig vri, og logoer på russebiler, sponset av det lokale næringsliv var nok til å finansiere en meget hyggelig feiring av 12 års skolegang. I hvert fall var det sånn for de som var russ i min omgangskrets.

Men for all del. Tidene forandrer seg og ikke minst prisene på det aller meste. Tok et raskt søk på ordet russedugnad i Google og fikk 9700 treff bare på det ordet alene. Og det er da man skjønner at behovet for penger er der. For når man leser på tv2.no at en gjeng med russ i Moss hadde et budsjett på ikke mindre enn 2,5 millioner kroner på russebussen sin her for et par år siden, så forstår man at det koster. Nå skal det vel nevnes i ærlighetens navn at de var 28 personer på den bussen. Men fortsatt snakker vi om veldig nært 90 000 norske kroner per deltaker.

Nå gjelder vel ikke den summen alle russ. Men noen titusener må man vel fort regne med dersom man ønsker å delta litt aktivt. Og de pengene må jo hentes fra et sted. Så kanskje ordet russedugnad ikke er så helt håpløst allikevel da?

For alle har vel ikke foreldre som uten videre har råd til å bla opp med penger i denne størrelsesorden. Og ikke alle foreldre som kanskje har råd til det, synes dette er en veldig god måte å bruke penger på heller. Dog dreier det seg jo mye om fest og moro uavhengig av hvor mange år den håpefulle har tilbragt på skolen.

Så en god del av disse pengene må nok de fleste russ tjene inn selv. Og hvorfor ikke? Og hvordan skal dette foregå? For det er jo faktisk slik at dette er vel den perioden av livet, hvor det er veldig fornuftig å bruke mye tid på skolearbeidet. Sikkert flott å være russ, men ikke mange år etter hverandre grunnet stryk på eksamen.

Så hvilke muligheter har man? Og da innenfor lovverket selvfølgelig. Vel, fortsatt er det vel en del sponsing å hente fra næringslivet dersom man er med på en russebuss eller bil. Men det er mange om beinet så det gjelder å være tidlig ute. Det med å være tidlig ute gjelder vel når det kommer til det meste når man vet at det kommer en russetid. Og næringslivet ønsker valuta for pengene, så de med de mest spesielle kjøretøy, er vel også de som får mest penger for reklamen.

Og så har man jo selvfølgelig dugnadsarbeid. Her er det jo mange muligheter. Flyttejobber, nedvasking av lokaler, rydding og vareopptelling. Flotte tiltak, men igjen tiltak som krever mye tid.

Hvorfor ikke heller prøve med litt salg. Og da salg av noe som alle har bruk for. Og da er det vel ikke noe bedre enn å selge pakker med toalettpapir. Skulle gjerne ha sett de som klarer seg uten toalettpapir. Eller kanskje ikke…

Prøv gjerne vår fortjenestekalkulator (link) for å se hvor mye gruppen din kan tjene på dugnad via NorDugnad.no